„U tom Somboru svega na volju, svega ima to istina…“

U petak 3. oktobra smo odlučili da provedemo dan u Somboru i njegovoj okolini,na ovaj izlet sa nama išli su i naši mlađi drugari iz I-5. Potrudićemo se da Vam približimo gde smo sve bili i šta smo novo saznali.
Po našem itinereru,prvo što smo posetili bio je Bezdan i etno kuća „Jelena“ .Posle ljubazne dobrodošlice,upustili smo se u pravu seosku idilu i uživali u svakom trenutku.Udubili smo se u priče eksponata koji se nalaze u ovoj kući,bilo je zanimljivo saznati na koji način su naši preci živeli pre nas,a pre svega nam je bilo drago što se ovoliko predmeta nalazi na jednom mestu i čuva od zaborava.Pravu atrakciju za nas bio je prvi taksi,kao i radio koji je odolevao godinama i još uvek kao nov obavljao svoj posao i uz melodiju upotpunio celokupan doživljaj.

1 2

Etno kuća je dala prelep prvi utisak o Bezdanu kao mestu mira ,spokoja,tisine i starih vremena,međutim naše sledeće odredište nas je iz starih vremena prebacilo u nešto što nam i nije toliko daleko,a to je Muzej parfemskih bočica koji nas je sa svojim mirisnim notama ispratio iz ovog neobičnog mesta.
Sledeći na našoj listi našao se grad zelenila i kulture-Sombor.Prvo odlazimo u Gradski muzej .Od praistorije ,doba Turaka,Austro-Ugarske pa do današnjih dana upoznajemo se sa Somborom i njegovom okolinom uz zanimljive  priče svih predmeta koji se nalaze tamo.I ovde smo izdvojili nešto što zapečatilo obilazak muzeja ,a to je Sunčani sat.Ovaj sat priča priču o učitelju koji je bio veoma omražen među učenicima ,pa je morao da napusti Sombor,ali je za sobom ostavio ovaj Sunčani sat sa satirično-duhovitom porukom  „JEDAN OD OVIH TI JE POSLEDNJI!“

3

Posle istorije Sombora,želeli smo da se upoznamo i sa umetnošću ovog mesta,upravo zbog toga smatramo da je pravo mesto za to galerija Milana Konjovića.Izuzetna zbirka broji 1.084 odabrana rada umetnika i pruža presek kroz čitav stvaralački vek slavnog slikara.Pored toga tu je i zbirka slika ,dokumenata i razlicitih pisama porodice Konjević koja čuva ovu porodicu od zaborava.Tu se nalazi i poslednji crtež ovog slavnog slikara na kojem on nagoveštava svoj kraj.

4

Pošto je naš izlet obojan bojama iz faza slikarstva Milana Konjovića ,odlazimo da šetamo ulicama Sombora,obilazimo Trg Svetog Trojstva,kao i Ćelavi trg. Bliži se polako vreme da krenemo kući i preostaje nam da spomenemo još jednu osobu važnu za Sombor,a to je naš čuveni pisac,Laza Kostić.Njegov spomenik se nalazi na klupi ispred njegove kuće u kojoj je napisao i čudesnu pesmu o Lenki.Ovde se i opraštamo od Sombora i krećemo nazad u Bačku Palanku svako posećeno mesto i sve ono što smo saznali,učinilo je ovaj izlet jednim lepim iskustvom.

5

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: