Maturska ekskurzija

Bratislava – Prag – Beč

Već uveliko spremni za matursku ekskurziju, nestrpljivo smo brojali sate do tog dugoočekivanog dana. I napokon! Kucnuo je i taj čas! Tog jutra 06. aprila, radoznali i uzbuđeni, krenuli smo sigurnim koracima u 5 nezaboravnih dana našeg srednjoškolskog doba! Naša prva stanica bila je -Bratislava, Slovačka. Sa sjajnim turističkim vodičem – Jankom Demanom, proveli smo kratak period u Bratislavi, gde smo saznali nešto vise o kulturno-istorijskoj znamenitosti katedrale Sv. Martina, kao i o nekim drugim legendama vezanim za prestonicu Slovačke.

DSC_0103

Oduševljeni Bratislavom, krenuli smo ka našem glavnom odredištu – takozvanom ,,Zlatnom Pragu”. Posle puta i smeštaja u hotel ,,Globus” u koji smo pristigli u večernjim časovima, sumirali smo utiske i bili smo spremni za avanture po gradu Pragu, koji predstavlja srce Evrope.

DSC_0202

Prva znamenitost koju smo obišli narednog dana bio je Praški muzej i veoma zanimljiva, potresna i poučna postavka, koja nosi naziv ,,Smrt”. Potom krećemo ka glavnoj ulici grada Praga, gde smo imali priliku da obogatimo svoje znanje o istoriji, arhitekturi i različitim legendama o jednom od najlepših gradova Evrope. Dolazimo do Starogradskog trga gde smo videli

Orloj – poznat kao astronomski sat.

DSC_0234

 

Isto tako, posmatrali smo prelepe građevine Praga, građene u različitim stilovima – što dodatno krasi ovaj grad.Takođe, obilazili smo i staru Jevrejsku četvrt (takozvani ,,Geto”) ,koja je dobila ime po Josefu II čije su reforme mnogo olakšale život u Pragu. Narednih dana posećivali smo drugu stranu grada tzv. ,,Malu Stranu”, kao I Praški hrad koji predstavlja jedan od najvećih zamkova na svetu po Ginisovoj knjizi rekorda. Gledali smo ceremoniju smene straže,a zatim smo obišli crkvu Sv. Vida.

DSC_0296

Takođe, videli smo Zlatnu ulicu i još mnogo usputnih zanimljivosti dok smo prolazili ovim delom Praga. Tokom dana provedenih u Pragu, imali smo priliku da se vozimo brodićem po najvećoj Češkoj reci – Vltavi, sa koje se pruža predivan pogled na grad. Neizostavan deo našeg obilaska bio je i Karlov most, koji predstavlja najočuvaniji Praški most. Imali smo priliku da osetimo čari Praga noću i provozamo se čuvenim metroom – što je za mnoge od nas predstavljalo novo i drugačije iskustvo. Pored svih obilazaka, dobili smo zasluženo slobodno vreme. Za nas je to predstavljalo poseban doživljaj, jer smo istraživali ,,Zlatni grad” i imali smo priliku da se prošetamo nesvakidašnjim centrom. Bili smo oduševljeni, jer retko imamo priliku da posetimo veliki Evropski grad. Umorni, ali puni divnih utisaka, dolazili smo u hotel na večeru, nakon čega bi posećivali jednu od najpopularnijih diskoteka Praga, gde smo imali prilku da se opustimo od višečasovne šetnje Pragom i uživamo uz muziku sa svojim vršnjacima.

Takođe, ono sto je uobličilo naše putovanje i dalo mu posebnu draž jeste obilazak Karlovih Vari, jednu od najpoznatijih banja u svetu.

DSC_0314

Na putu ka Srbiji nikako nismo ni zaobišli ni nadaleko čuveni Beč. Dvorac Marije Terezije, kao i druge građevine, potpuno su nas zadivile i stvorile želju da se opet nekad vratimo u posetu Beču.

DSC_0332

Turisti IV-5

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: